Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropské unie naprostou většinou hlasů zvolil nový "standardní napájecí/nabíjecí konektor". Dopadlo to tak, jak se dalo očekávat, čili že byl vybrán USB typu C. 
JUWARE (492) | 27.4.20229:03
Musím se stále opakovat, ale toto nemá rozhodovat žádná komise, žádná rada, ale trh.
Co když to technicky v některém zařízení bude možné použít USB­-C a tedy i povinné, ale efektivnější by bylo využít proprietární?
Třeba jen protože by výrobci daného zařízení nevyhovoval zrovna napájecí standard USB, ale hodil by se mu jiný, kdy by zařízení mohlo mít lepší nabíjecí vlastnosti při specifickém nabíjení, třeba pulzně, nebo já nevím při kombinovaném proudu a napětí, či pouze s jinými hodnotami, jež tento standard zrovna nenabízí?
Navíc se tu neustále řeší standard jen konektoru, ale když něco dělám, tak to dělám pořádně a alespoň by mohli standardizovat i rychlé nabíjení, aby bylo kompatibilní všechno se vším a ne něco s něčím a většinou jen něco s něčím konkrétním a ničím jiným.
Ale věřím, že v Institute of Electrical and Electronics Engineers ­(IEEE­) si mnou nad tímto rozhodnutím ruce.
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 27.4.20229:38
Trh není všemocný a zrovna zavedení jednotného USB byl podle mě obrovský krok vpřed. Nepamatuješ tu džungli jaká dříve panovala? Každý výrobce měl vlastní konektor, často jen u pár zařízení a u dalších pak jiný, prakticky každý ten adaptér měl jinou voltáž, takže v případě nouze nestačilo jen přepájet konektor a z toho důpvodu také nebyly k mání redukce atd. A co se týká vhodnosti, tak není důvod, proč by mělo být i něco jiného, než USB. Veškerá elektronika jede na křemíku a vyžaduje napětí řádově do 2V. Usbčko má 5, krásně nabije baterku, co má 4,5, načež to srazíš jedním švábem na interně potřebnou hodnotu. Dokud bude ve všem prakticky stejná elektronika a pohánět to budou prakticky stejné baterky, není potřeba 10 nabíjecích standartů, stačí jeden.
Odpovědět2  1
pckarlos (9) | 26.4.202213:14
Kdyby už tenkrát někdo více přemýšlel, nemusel by vzniknout pro mobilní zařízení tak hloupý typ konektoru jako je Micro­-USB. Prostě si nějaká komise moc hlavu nelámala, aby je už tehdy napadlo, že by mohl být konektor oboustranný, tak jako to udělat tenkrát Apple s tím jejich Lightning konektorem. S konektorem USB­-C problém nemám, ten je fajn, ale počítám, že vzhledem k náročnosti napájení různých zařízení, stejně přijde chvíle, kdy už ani ten USB­-C nebude dostačovat, a zase se vymyslí nějaký jiný typ konektoru. Nic není věčné, bohužel.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 26.4.202211:09
Paráda, takže v balení možná nebude zdroj, ale redukce z xy různých konektorů, aby si člověk nabil. Jen nevím, jak moc se tím ušetří. A to jak peníze, tak iluzorně životní prostředí. Spíš to chce tlačit na neplýtvání, což je ovšem v konzumně založené společnosti dost těžké.
Odpovědět1  1
Key (17) | 26.4.20228:34
Je super ze resi takove drobnosti jako napajeci kabel, ale co treba standartizovat baterie pro aku naradi. Tam je to kazdy pes jina ves a je to rozhodne vice omezujici nez napajeci kabel, ktery uz je ted stejne vetsinou usb­-c.
Odpovědět1  1
ensidia (124) | 26.4.202212:19
Aku nářadí používá pár % lidí. Drobná elektrická zařizení má 99,98% lidí, a hned několik jich má. Ale jinak souhlas. Bylo by fajn mít jedny baterky a nářadí vybírat podle recenzí a né značky. :D
Odpovědět1  0
danhar1 (18) | 26.4.20225:07
nerikal kdysi ten slavny urad ze standart bude micro usb
Odpovědět0  0
laren (237) | 26.4.20227:06
Standard. Micro usb osobne rad teda fakt nemam, nic to nevydrzi.
Odpovědět0  0
danhar1 (18) | 26.4.20228:08
no prave to jsem v te dobe rikal take
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 25.4.202223:02
Přechodné období...
A já myslel že to období nastalo už před lety, třeba můj bývalý tel. Galaxy S8 ­(2017­) měl v balení adaptér a kabel s USB­-c .....a k tomu asi 4 malinké redukce z micro­-usb na usb­-c,
protože výrobce předpokládal že kupující má doma alespoň 1 starší nabíječku s Mikro­-USB

Jestli tedy někteří výrobci telefonu a tabletů ­(kromě Jabka­) používají stále svoje konektory, je to jejich problém

Co se týká ostatního HW, spotřební elektroniky, vybavení domácnosti...............
Je to celkem logicky krok, aspoň se vše sjednotí, když pak půjdete do obchodu a řeknete že potřebujete nový kabel k notebooku, nemusíte zdlouhavě přemýšlet a s prodejcem dohledávat na internetu který nabíjecí konektor má váš Ntb, protože zrovna u tohoto se konektory liší nejen u každého výrobce ale dokonce i v rámci jedné značky v různých produktových řadách
Odpovědět2  0
luky_pribyl (95) | 25.4.202218:24
Nabíjet telefony přes kabel je stejně předpotopní. Mám pár bezdrátových nabíječek ­(jasně, vede k nim taky kabel :­-­) ­) a nabíjím tel přes ně. Samozřejmě jde o to mít telefon, který s jistotou zvládne provoz aspoň od rána do pozdního večera ­(spíš 24h­). Pak nové nabíječky nejsou v podstatě potřeba a já bych je v balní telefonu oželel úplně. Díra na nabíjení je stejně jen mechanicky namáhané místo náchylné k rozbití.
Odpovědět0  11
Dzambor (41) | 25.4.202222:52
Žiaľ u bezdrôtového nabíjania je problém s účinnosťou, kde sa strata pohybuje niekde na úrovni cca 50%. Vstup 5V 2A a výstup 5V a 1A. Samozrejme záleží od typu nabíjačky. U tých 15W či koľko neviem aká je účinnosť, ale asi nebude o moc lepšia.
Odpovědět4  0
zzw30 (227) | 25.4.202215:59
Je mi to upřímně jedno, co si nějací cizí lidi odhlasujou.
Já osobně si tedy kupuju téměř vždy takové zařízení ­(v tuto chvíli myslím např. elektroniku nebo jinou IT věc­), které mi dlouho vydrží, dají se u toho měnit kritické komponenty, a které mají standardní konektorovou výbavu.
Výjimka je, když potřebuju nebo chci nějakou jednorázovou nebo jednoúčelovou věc, u které zase cílím na naprosto jiné parametry, než je jeho napájecí konektor. To pak může být někdy na škodu, protože vynucený konektor může ­(opakuji že může, ne že musí­) cenu zařízení zvýšit, může ovlivnit tvar a konstrukci zařízení tak, že mi nebude vyhovovat, případně v extrémních případech to může vést až k jeho nedostupnosti, budou­-li pro výrobu nedostupné ony politicky vynucené jediné správné konektory.

Nejsem děcko nebo idiot, o které se musí někdo starat a kvůli kterých je potřeba nařizovat ostatním, co mi smějí nebo nesmějí vyrobit a prodat. Ale je to jen můj osobní názor, který nikomu necpu. Na druhou stranu věřím, že někoho podobná zpráva potěší.

EDIT ­- jestli se ovšem jedná jen o označení nějakého konektoru za ­"standardní­" ­- je to trohu jiná situace. Ovšem v tom případě je to jen další naprosto zbytečná kravina od zbytečné instituce.
Odpovědět1  7
Choakinek (1607) | 25.4.202215:12
Vypadne z toho ústavu ještě někdy něco jiného, než:

a­) Ptákovina ­(tento případ­).
b­) Vážný, trh významně poškozující opatření?

No, odpovím si sám: Asi sotva!
Odpovědět4  7
hor411 (154) | 25.4.202211:45
A bude se toho držet i Apple a zahodí konečně ten svůj ­"stoletý­" lightning?
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 25.4.202212:18
Otázkou je proč to řešit. Buď vám výrobky Apple vyhovují nebo ne. Už jen kvůli tomu stupidnímu konektoru bych si iPhone nekoupil.
Odpovědět5  1
unreall (521) | 26.4.202217:48
Tak to vás celkom aj ľutujem, pretože tento argument je viac, ako hlúpy, aby som takto panický riešil konektor, ktorý ničomu neprekáža. Keby tam bol SCART, nič nepoviem, ale lightning je úplne normálny konektor.

Či nabíjanie takým, alebo onakým, mi je úplne jedno. Neni ste niektorí skôr trochu rozmaznaný? Či ešte existuju stále ľudia, ktorí si potrebujú preťahovať po kabliku gigove súbory?
Odpovědět0  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.